Privatni smeštaj kod Bate Mandića
Sutomore, Haj-Nehaj

 
    Mobilna verzija Za boravak pre 10.7 i posle 25.08 cene su niže za 30% - 40%! English  |  Русский  |  Српски    
 
   
      Početna > Plaže koje vam preporučujemo > Plaža Maljevik      
 

 

Plaža Maljevik

Maljevik je plaža koja je najbliža našoj kući 2,4 kilometra. Plaža je šljunkovita, dužine je oko 300 metara, nalazi se pod borovom šumom, predstavlja tipičan primer netaknute prirode sa izuzetno bistrom vodom. Jedan je od pogodnih lokaliteta za sportsko ronjenje.

Plaža Maljevik Plaža Maljevik Plaža Maljevik
Plaža Maljevik Plaža Maljevik Plaža Maljevik
Plaža Maljevik    Podvodna istraživanja Crne Gore - Maljevik 2010: (Izvor: Svet Ronjenja)

Plaža Maljevik

Prvi dio istraživanja bilo je rješavanje enigme Maljevik. Odakle veliki polufabrikovani antički arhitektonski elementi na maloj dubini? Da li se radi o brodolomu ili naselju gdje su se proizvodili? Istraživanje je uključilo i geološka ispitivanja kao i arheološka istraživanja obale, odnosno rekognosciranja samog priobalja. Prema dosada obrađenim podacima, a oni uključuju cijelu uvalu Maljevik, došlo se do sledećih zaključaka: Primarni lokalitet je podjeljen na dvije cjeline, koje uključuju dve skupine, od četiri i od dva arhitektonska elementa, međusobno udaljenih desetak metara. Bez sumnje, kamen je lokalnog porijekla, i može se pronaći u samoj blizini ronilačke lokacije. Postoje indicije da je klesan upravo na mjestu na kome su i otkriveni, a da je zbog pedološke depresije koja iznosi i do 4 metra, ovaj lokalitet in situ. To znači da je nivo obale od antičkih vremena potonuo, i da današnja geološka slika ne odražava stanje u rimskom dobu.

Plaža Maljevik Plaža Maljevik Plaža Maljevik
  » Ceo tekst «  ( Pogledano 2267 puta )


Senzacionalno otkriće u plićaku plaže Maljevik, nadomak Sutomora: (Izvor: Vijesti)

Plaža Maljevik

Porodica poznatog engleskog arheologa Čarlsa Lekvesna, pukim slučajem, pronašla je u plićaku plaže Maljevik, nadomak Sutomora, ostatke građevina, najvjerovatnije antičkog hrama, čiji je značaj za crnogorsku arheologiju, bez pretjerivanja, senzacionalan.
"Na samo nekoliko metara od plaže Maljevik pronađeni su ostaci nečega što će možda dobro zamisliti svjetsku naučnu javnost", tvrdi za "Vijesti" Lekvesnov kolega, arheolog i ronilac Mladen Zagarčanin, kustos Zavičajnog muzeja u Baru.
Provodeći običan dan na plaži, Englezi su, priča Zagarčanin, primijetili čudne komade pod vodom. Čarlsov petnaestogodišnji sin Majkl pozvao je oca i kazao mu da se pod vodom nalazi nešto što je mnogo puta vidio po njegovim knjigama na radnom stolu u Engleskoj.
"To su enormno veliki komadi stubova, prečnika oko 90 centimetara koji leže zajedno sa ostalim arhitektonskim elementima velikih dimenzija, teških i po nekoliko tona, i to na dubini od jedva dva metra. Vidljivi su i sa površine mora kada je bistro i bez talasa", opisuje ushićeno Zagarčanin otkriće Lekvesnovih.
Navodeći da u Crnoj Gori njegova familija ljetuje svake godine od 1994. godine, Čarls je za otkriće kazao da je to "prst sudbine".
  » Cela vest «  ( Pogledano 2222 puta )

 phpTrafficA statistics 
           
   

Početna  |  Smeštaj  |  Plaže  |  Mape  |  Linkovi  |  Kontakt
   
         
      Web Design: www.batomandic.com